Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Biologia_1-31.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
353.79 Кб
Скачать

Глава 31. Механізми гомеостазу у біосфері

Хім. елементи циркулюють у біосфері характерними шляхами із зовнішнього середовища в організм і знову в зовнішнє середовище.

Біогеохімічні цикли – процеси руху хім..елементів,які відбуваються за участі живої речовини.

Рух необхідних для життя елементів і неорг.сполук можна назвати коло обігом елементів живлення.

2 типи біогеохім.цикли: 1) кругообіг газоподібних речовин з резервним фондом в атмосфері або гідросфері; 2) осадовий цикл з резервним фондом у земній корі.

Із газоподібних кругообігів розглянемо 2 – кругообіг вуглецю й води. Вони мають дуже велике значення людства.

Вуглекислий газ надходить в атмосферу за рахунок дихання всіх організмів. 2-ге його джерело-виділення по тріщинах земної кори з осадових порід завдяки хім.. процесам. Можна вважати, що СО2 теж має біогенне походження. Частина вуглекислого газу надходить в атмосферу з мантії Землі під час вулканічних вивержень. Крім СО2 а атмосфері присутні в невеликій кількості СО і СН4. К-ть СО2 в атмосфері не зменшується, його запаси постійно збільшуються за рахунок дихання, бродіння, зведення лісів, розорювання полів. Зі збільшенням вмістуСО2 в атмосфері пов’язана глобальна еколог. проблема – потепління клімату.

Кругообіг води на планеті. Частина кругообігу здійснюється за рахунок енергії Сонця, в ін. частинах кругообігу енергія звільняється й може бути використана екосистемами й гідроелектростанціями. Ю.Одум звертає увагу на 2 аспекти кругообігу води: 1) море втрачає через випаровування більше води, ніж отримує з опадами; на суходолі ситуація протилежна. 2) внаслідок діяльності людини стік збільшується, а поповнення фонду грунтової води скорочується.

Кругообіг кисню. Кисень атмосфери накопичений за рахунок фотосинтезу. Єдине джерело абіогенного надходження вільного кисню – фотоліз води у верхніх шарах атмосфери. У природі існує 2 фундаментальних процеси, протилежних один одному, - це фотосинтез у рослин і дихання. Кількість молекул О2, що їх виділяють зелені рослини, пропорційна кількості молекул СО2, що зв’язуються. Кисень, що виділяється під час фотосинтезу, йде на дихання живих істот та на окислення вуглецю під час мінералізації орг.-х сполук.

Осадовий цикл. Більшість ел-тів і сполук «прив’язані» до Землі. Їх кругообіг входять у загальний осадовий цикл. Циркуляція в такому циклі здійснюється шляхом ерозії, гороутворення, вулканічної діяльності, утворення осаду. До осадових циклів відносять кругообіг фосфору, сірки, натрію, кальцію.

Соседние файлы в предмете Биология